Yabancı uyruklular için çalışma izni
Türkiye’de çalışmak isteyen yabancı uyrukluya verilen izin belgesinin adı Çalışma İzin Belgesidir. Bu aralar çok karşımıza çıkıyor bizim. Yabancı bir çalışanım olacak. Çalışma iznini nasıl alabilirim? Bizim yapmamız gereken nedir? Çalışan ne yapmalı? Hazır okullarda açılıyor. Belki lazım olur diyerek (çok lazım oluyor) bu konuya bir değinelim hep birlikte.
Öncelikle Türkiye’de çalışmak isteyen yabancının bir iş bulması gerekir tabi ki. Sonrasında ise bulmuş olduğu işyerinin / ya da şahsın çalışma izni başvurusunda bulunması gerekir.
Çalışma izin başvurusu Türkiye’den (yurtiçi) yapılıyor ise en az 6 ay süreli ikamet izni bulunmalıdır ve başvurusu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na işveren tarafından yapılmalıdır.
Çalışma izin başvurusu yurtdışından yapılıyor ise iki aşama var önümüzde.
- Aşama: Yabancının ve işverenin kendi aralarında imzaladıkları iş veya hizmet sözleşmesi ile birlikte ülkesinde bulunan Türkiye Büyükelçiliği’ne başvuruda bulunması ve bu müracaatın Türkiye Büyükelçiliği tarafından olumlu sonuçlanarak yabancıya referans numarası vermesi
- Aşama: Türkiye’deki işverenin verilen referans numarası ile çalışma izin başvurusu yapması
Eğer yabancı çalıştırmak isteyen bir şirket ise bu şirketin bir yabancı çalıştırmak için 5 TC vatandaşını bu işyerinde çalıştırıyor olması gerekir. Tabi 2 yabancı uyruklu istihdamı için ise 10 TC vatandaşı çalıştırıyor olması gerekir. Kısaca 1 yabancıya 5 Türk. Ayrıca yabancı çalıştıracak şirketin ödenmiş sermayesinin en az 100.000 TL olması gerekir. Şirket sermayeniz 100.000 TL’ den az ise bu seferde şirket brüt satışlarının en az 800.000 TL olması ya da son yıl yapmış olduğu ihracat bedelinin en az 250.000 USD olması gerekmektedir.
Yabancı uyrukluyu ev hizmetlerinde çalıştırmak için ise yine aynı şekilde evinde çalıştırmak isteyen kişinin veya bu konuda yetki vermiş olduğu vekilin (örn. SeninOfis) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvuru yapması gerekir. Peki ev hizmetlerinde çalıştıracağınız yabancının iş tanımı ne olmalı? Ya da ne olmamalı?
Yabancı uyruklu ev hizmetlerinde çocuk bakıcısı, hasta bakıcı, yaşlı bakıcı olarak çalışabilir ve çalıştırmak isteyen kişinin bakıma muhtaç hastayı, yaşlıyı veya küçük çocuğunu belgelerle ispatlaması gerekir. Ev hizmetinde çalışacak yabancı gündelikçi, temizlikçi vb. şekilde çalıştırılamaz.
Yabancı doktor ve hemşirelerde 663 sayılı KHK ile Türkiye’de çalışabilmektedir. Doktor ve hemşire dışındaki sağlık personelleri ise Türkiye’de çalışamaz. İzin başvurusu almaları ise yabancı doktor, hemşire çalıştırmak isteyen sağlık kuruluşu Sağlık Bakanlığı’ndan ön izin belgesi almalı ve aldıktan sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na çalışma izin başvurusu yapılmaktadır.
30 ila 45 günlük süre arasında çalışma izin başvuruları sonuçlanmaktadır. Sonuç elektronik posta yolu ile yabancı çalıştıracak kişiye ya da kuruma izin veya ret şeklinde gönderilir. İzin durumunda ise yabancı uyruklunun çalışacağı işyerine çalışma kartı posta yoluyla gönderilir.
Sonucunuz ret ise kararın tebliğinden itibaren 30 gün içerisinde itiraz edebilirsiniz. Eğer bu itirazınızın sonucu da ret ise bu sefer idari yargıya başvurma hakkınız mevcuttur.
Yabancılar için çalışma izni alma gibi işlemleriniz için SeninOfis‘in SMMM desteğinden faydalanabilirsiniz.